Krämig Fisksoppa med röding, tork och färska blåmusslor
4 port
Ingredienser
Saffran | 0,25 g |
Schalottenlök | 1 st |
Morot | 1 st |
Fänkål | 172 st |
Palsternacka | 1 st |
Fiskbuljongtärningar | 1 st |
Vitlök | 1 klyfta |
Grädde | 4-5 dl |
Torrt vitt vin | 3 dl |
½ nät blåmusslor | |
Salt & peppar | |
Röding | |
Torsk | |
Olivolja | 1 msk |
Soppan
1. Hacka lök, vitlök och rotfrukter i små tärningar och fräs i lite olivolja utan att det tar färg.
2. Lägg i de tvättade musslorna och häll på vinet. Detta kan även köras i ångung på 95 grader i 5 minuter.
3. Låt detta koka i ca 3 minuter under lock.
4. Sila av fonden och reducera ner den tills hälften återstår
5. Tillsätt ev buljongtärningar, grädde och saffran och koka ihop detta i ca 10 minuter.
6. Mixa soppan slät och koka upp den igen.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Vänd ned fisken i bitar och koka upp snabbt. Alt kör i ångugn på 90 grader i ca 5 minnuter
Serveras rykande het i varma marmiter – garnera med några räkor och finklippt dill –
tillsammans med vitlöksbröd eller baguette.